II Jornadas Reconstrucción Romana Blanda Aeterna (PROGRAMA)

jueves, 23 de julio de 2009



Desde fa segles els humans se senten encuriosits per conèixer la manera de viure dels seus avantpassats, i els blanencs, amb la colònia romana de Blanda, no som cap escepció. Però, malauradament, tot i que aquesta colònia apareix citada a les fonts literàries antigues en diverses ocasions i que a la dècada dels setanta del segle passat s´hi van fer dues campanyes d´escavacions, Blanda, amb el jaciment dels Padrels, és potser la fundació romana més desconeguda del litoral català.
Gairebé han transcorregut dos mil anys de les primeres noticies escrites de Blanda, que devem a l´historiador romà Pomponi Mela i a la seva obra De Chorographia, on qualifica Blanda com una població petita, és a dir una parva oppida.
És obvi que, dos mil anys després, el Blanes actual presenta un aspecte molt diferent, i amb una població que està a punt d´assolir els 40.000 habitants, però la nostra vila afronta els reptes de futur inmediat amb una mirada posada al seu passat. Si volem conservar la nostra identitat de poble mediterrani i acollidor, cal que tinguem molt present la nostra història.
Des de l´Ajuntament, apostem per recuperar el jaciment romà dels Padrets com a parc pùblic i l´antiga capella del seminari dels Padrets com a un nou espai cultural per al poble. Volem posar de relleu el passat romà de la vila i és per aquest motiu que els dies 13 i 14 de setembre de 2008 varem gaudir de les primeres jornades de reconstrucció històrica, que amb el nom de Blanda Aeterna MMVIII, varem aprofundir en el coneixement de la cultura romana en general i, a través d´un cicle de conferències, de Blanda mès concretament.
Desde hace siglos, los humanos se sienten atraidos por conocer la forma de vida de sus antepasados, y los blanencs, con la colonia romana de Blanda, no somos ninguna excepción. Desgraciadamente, aunque esta colonia aparece citada en las fuentes literarias antiguas en diversas ocasiones y que en la decada de los setenta del siglo pasado se hicieron dos excavaciones, Blanda, con el yacimiento de Padrets, es quizá la fundación romana más desconocida del litoral catalán.
Prácticamente han transcurrido dos mil años de las primeras noticias escritas de Blanda, que debemos al historiador Pomponi Mela y a su obra De Chorographia, en la que califica a Blanda como una población pequeña, es decir, una parva oppida.
Es obvio que dos mil años después, el Blanes actual presenta un aspecto muy diferente y con una población que está a punto de rondar los 40.000 habitantes, aunque nuestra ciudad afronta los retos de futuro inmediato con una mirada puesta en su pasado. Si queremos conservar nuestra identidad de pueblo mediterráneo y acogedor, es necesario que tengamos presente nuestra historia.
Desde el Ayuntamiento, apostamos por recuperar el yacimiento romano de Padrets como parque público y la antigua capilla del seminario de Padrets como un nuevo espacio cultural para el pueblo. Queremos poner de relieve el pasado romano de la ciudad y por este motivo los dias 13 y 14 de septiembre de 2008 disfrutamos de las primeras jornadas de reconstrucción histórica, que con el nombre de Blanda aeterna MMVIII, profundizaron en el conocimiento de la cultura romana en general y a través de un ciclo de conferencias, de Blanda más concretamente.

2 comentarios: